Pages

Thursday, 25 April 2013

Kerang Bulu Sos Tiram

Bismillahirrahmanirrahim...

Ampa ingat lagi tak CikJah pernah cerita yang kami beli kerang bulu semasa dalam perjalanan balik kerja di Cilegon dulu. Malam ni baru CikJah sempat nak sambung cerita apa yang kami buat dengan kerang yang dibeli.

Kawan CikJah (bukan CikYah sebab masa tu CikYah ada task di Lumut) minta chef masak sos tiram dengan kerang yang dibeli. 

Ini hasilnya...
Cuba perhatikan ~ kerang yang berkulit lagi besar dari timun slice


Zoom in...
Gambar ni agak blur 

Zoom lagi...
Tengok! besaqq kot.. huhu
Sekian perkongsian cerita mengenai kerang bulu. Ampa pun kalau berpeluang merantau ke tempat orang jangan takut untuk cuba apa yang orang di tempat tu makan dan buat (selagi tak menyusahkan diri) inshaAllah bahagia dan ampa boleh je adapt dengan budaya/makanan depa. 

4 comments:

  1. Rugi rasanya kalau berjalan ke tempat orang tp tak try local foods. Kalau asyik stick with Malaysian foods ja baik dok rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply.. CikJah cuti panjang balik kampung :)

      Betol..rugi kalau x cuba local foods. Melainkan la kalau tekak xleh terima, memang xleh nak paksa la kan..

      Delete
  2. assalam cik jah

    tliuq tgk besaq2nya kerang tuh. sudahla nmpk fresh, mintk chef masak plak lg tuh! jelesnya.. hehe. kerang bulu ni mcm kerang yg ada kt msia sini gakkn cuma size lbh besaq or wut? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Mrs Nikita..

      Haha kawan CikJah yg minta chef masakkan. Maklum la hotel kampung; mcm d umah sendiri la kan..
      Yang pasti FOC lak tu dia masakkan.. di Msia sure x dapat :)

      Delete