Pages

Sunday 12 January 2014

Nasi Dagang Pok Ya

Happy weekend kawan-kawan.. ampa masak apa tengahari ni?

Hari tu masa di Manjung, CikJah kempunan nak makan nasi kerabu kelantan. Gi beli di pasar malam Sri Manjung (depan Giant). Rasanya tak sedap pun. Tak macam nasi kerabu asli Kelantan.

Minggu berikutnya kawan kami ajak lunch di Restoran Nasi Dagang Pok Ya. Jom kita ikuti kisahnya..




Tudia.. besarnya besen nasi dagang kakak ni. Dah tinggal sikit.




Selain nasi dagang, ada juga nasi putih. Nasi kerabu gok yang takdo.. Ayam goreng berempah. Tapi kualiti gambar tak bagus. Ambik curi-curi dan kalut-kalut al maklum lah segan pada tuan kedai dan para pelanggan yang lain hiii




Aneka lauk-pauk lain tapi tak begitu banyak pilihan yang ada.



Kami pilih untuk makan nasi dagang. Gulai ayam menjadi pilihan CikJah.
           



Haha nasi dagang moden makan dengan gulai ayam. Kalau orang Terengganu ori depa makan dengan gulai ikan ayer (ikan tongkol).



Kawan kami makan dengan gulai ikan ayer. Haa ini baru la ori kan? Bagus la dia berani mencuba walaupun itu first time dia makan nasi dagang.


Kesimpulannya sedap walaupun CikJah jarang makan nasi kerabu and not really expert to judge tapi tekak kami kata sedap! Harga berpatutan. Cuma 1 ja kawan kami kata adalah lebih baik kalau nasi dagang tu bubuh dalam bekas / termos nasi baru la sentiasa panas. Tak de la sejuk gedi kan.

Sesiapa yang plan nak ke Manjung nanti boleh la cuba makan dan nilai sendiri.


2 comments:

  1. nasi dagang mana boleh bubuh dalam termos... nanti cepat basi, diakan santan dengan pulut.. jika termos boleh digunakan dah ramai peniaga nasi dagang mana2 mahu pon thai letak dalam termos bagi panas.. kekadang pembeli tidak peka tentang perkara begini.. sekadar berkongsi pengalaman supaya masyarakat lebih memahami situasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas perkongsian. Baru saya tau jawapannya :)

      Delete